GAZİANTEP MAARİF HANI TUZ HANI - Osman Eravşar (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Gaziantep Maarif HanıGaziantep tarihi ipek yolunun güney kanadıüzerinde yer alan bir ticaret kentidir. Kent özellikle ortaçağda yoğun bir ticari aktiviteye sahip olmuştur. Kervanların konakladığı, haçlıseferleri sırasında garnizon olarak kullanılan kentte daha sonraki dönemlerde ticaretin hızla geliştiğini görüyoruz. Buna bağlıolarak ticari yapıların sayılarıda kent içerisinde artmıştır. Bu makalede Gaziantep Ticari Yapılarıiçerisinde bugüne kadar incelenmemişolan Maarif Hanıincelenip değerlendirilmiştir. Hanın benzer örnekleri ile karşılaştırmalarıyapılmış, Türk Ticari Yapılarıiçindeki yerinin tespitine çalışılmıştır. Ayrıca hanın restorasyon problemleri ve çözüm önerileri tespit edilmiştir. Bütün makale çizim ve fotoğraflarla desteklenmiştir.