Weimar Cumhuriyeti’nde Almanya Sosyal Demokrat Partisi – Almanya Komünist Partisi İkiliğinin Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’nin Yükselişindeki Rolü - Ufuk S. Yüksel (Alternatif Politika)
Bu çalışmada, Weimar Cumhuriyeti’nde Almanya Sosyal Demokrat Partisi (Sozialdemokratische Partei Deutschlands-SPD) ve Almanya Komünist Partisi (Kommunistische Partei Deutschlands-KPD) arasındaki karşıtlığın, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’nin (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei-NSDAP) yükselişi üzerindeki etkilerini subjektif koşullar merkezinde sorgulamak ve bu partilerin iç dinamiklerinden hareketle NSDAP’nin seslendiği seçmen kitlesinin sınıfsal yapısını analiz etmek hedeflenmektedir. Bu analizde büyük oranda Weimar Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemine odaklanılacak, kökeni 1918 Kasım ve 1919 Ocak Devrimleri’ne dayanan SPD-KPD ayrışması bu partilerin kurumsal yapısından hareketle tartışılacaktır. Bu sorgulamada, NSDAP’nin yükselişinde öznenin eylemine dayalı koşulların etkilerini öne çıkaran bir Nazizm analizi geliştiren Wilhelm Reich’ın kuramsal pozisyonu temel alınmıştır. “KPD’nin liderliğini devraldığı 1919 Ocak ayaklanmalarının, SPD’nin isyancılar aleyhine Alman Ordusu (Reichswehr) ve büyük sermayeyle uzlaşması nedeniyle bastırılması, Weimar Cumhuriyeti’nde siyasi açıdan bir kırılma noktası olmuş ve bu süreç NSDAP’nin yükseleceği siyasal zemini hazırlamıştır” tezi bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır.