Hollywood Sinemasında Çocuk Hackerlar - Gökhan Gültekin (Selçuk İletişim)
Günümüz dijital çağında her türlü enformasyona çok daha hızlı erişme imkânı bulan insanlık, özellikle kişisel bilgisayarlar, cep telefonları ya da tabletler aracılığıyla enformasyona etki edebilme fırsatı da yakalamış durumdadır. Dahası, ‘dijital yerliler’ olarak adlandırılan ve özellikle 1980’lerin başından itibaren ‘ağ toplumu’ içinde büyüyen çocukların dijital dünyaya çok daha hızlı adapte olabildikleri söylenebilir. Dolayısıyla bu çocukların dijital veriler üzerine etki edebildiklerini görmek mümkündür. Böylece her geçen gün daha fazla ‘bilgisayar dâhisi’ çocuk görmek olası hâle gelmektedir. Çalışma bu noktadan hareketle, internetin ana vatanı ve çıkış noktası olan Amerika’nın sinema evrenindeki bilgisayar dâhisi çocuklara yönelmiştir. Bu açıdan ‘hacker’ veya ‘siberpunk’ tarzı filmlerdeki bilgisayar dâhilerine rastlanılan Weird Science (1985), The Dirt Bike Kid (1985), Masterminds (1997) ve Let’s Be Evil (2016) filmleri örnekleme dâhil edilerek incelenmiştir. Çalışmada bu filmlerdeki çocuk hackerlerin görünümleri benzerlikler ve farklılıklar açısından değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeyi yaparken gerek bilgisayar teknolojisinin gerekse çocuk hackerlerin nasıl bir dönüşüm yaşadığını ortaya koyabilmek adına, ‘durum çalışması/durum saptaması’ yönteminden yararlanılmıştır.