Çok Katlı Betonarme Bir Binanın Altsistem Yaklaşımı İle Analizi - Mehmet Özgür; Hüseyin Taştan (Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences)
Türkiye, bulunduğu coğrafyada ki aktif faylar sebebiyle sıklıkla büyük depremler ile yüzleşmekte, can kayıpları yaşanmakta ve maddi hasarlar oluşmaktadır. Bu bakımdan yapı tasarımında, deprem kuvvetini etkileyebilecek tüm parametrelerin göz önünde bulundurulması ve hesaplamalara dahil edilmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmada, kazıklı temel sistemine sahip betonarme bir yapı ile temel zemini arasındaki etkileşim incelenmiştir. Zemin-kazık-yapı etkileşimi, altsistem yaklaşımı “Yöntem I” ile hesaplamalara yansıtılmış olup üstyapı, temel ve kazıklarda iç kuvvet, yer değiştirme ve şekil değiştirme talepleri elde edilmiştir. Sonuçları mukayese edebilmek için aynı yapı, kazıklara tanımlanan yatay yatak katsayısı yayları ile tasarım spektrumu etkisinde analiz edilmiş ve son olarak ise etkileşimsiz durumda ki sonuçlar için yine aynı yapı zemine ankastre mesnetli şekilde modellenerek hesaplama yapılmıştır. Her üç yöntemden elde edilen sonuçlar mukayese edilerek zemin-kazık-yapı etkileşimi irdelenmiştir.