جدا سازی و شناسایی ملکولی گونه‌های کاندیدا جدا شده از بیماران مبتلا به اونیکومایکوزیس به روش PCR-RFLP - علی ناصری; فاطمه کارگر; عبدالمجید فتی; لیدا جراحی; محمود پریان نوغانی; آسیه فاطمی اسفدن (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: اونیکومایکوزیس، یکی از شایع‌ترین اختلالات ناخن محسوب می‌شود و مخمرها نیز از شایع‌ترین عوامل بروز عفونت‌های قارچی ناخن می‌باشند. در حال حاضر شناسایی عوامل مخمری به خصوص کاندیدا به عنوان عامل مسبب عفونت‌های قارچی ناخن افزایش یافته است. این مطالعه با هدف شناسایی گونه‌های کاندیدا در بیماران مراجعه‌کننده به آزمایشگاه‌های تشخیصی بیمارستان‌های دانشگاهی مشهد انجام شده است.روش‌ها: در مطالعه‌ی حاضر، 210 نمونه ناخن بدست آمده از افراد مشکوک به اونیکومایکوزیس مورد بررسی قرار گرفت. پس از آزمایش مستقیم نمونه‌ها، بخشی از آن‌ها در محیط‌های کشت قارچی کشت گردید و به منظور شناسایی اولیه و بدست آوردن کشت‌های خالص از محیط کاندیدا کروم آگار استفاده شد. سپس تعیین گونه‌های کاندیدا با استفاده از روش مولکولی PCR_RFLP انجام شد.یافته‌ها: از 210 نمونه ناخن مشکوک به اونیکومایکوزیس 51 مورد (24 /2 درصد) کلنی کاندیدایی جدا شد، که 14 مورد (27/5 درصد) مربوط به مردها و 37 مورد (72/5 درصد) مربوط به زن‌ها بود و در هر دو جنس گروه سنی 30-39 سال بیشترین میزان عفونت را نشان دادند. شایع‌ترین گونه کاندیدایی جدا شده کاندیدا پاراپسلوزیس 23 مورد (45/1 درصد) و پس از آن کاندیدا آلبیکنس، 21 مورد (41/2 درصد)، کاندیدا گلابراتا، 2 مورد (3/9 درصد)، کاندیدا تروپیکالیس، 2 مورد (3/9 درصد)، کاندیدا گیلرموندی، 2 مورد (3/9 درصد) و کاندیدا فماتا 1 مورد (2 درصد) بودند.نتیجه‌گیری: این بررسی نشان داد که گونه‌های کاندیدا پاراپسیلوزیس و کاندیدا آلبیکنس شایع‌ترین گونه‌های دخیل در ایجاد اونیکومایکوزیس کاندیدایی می‌باشند.