ÜST BİRİNCİ BÜYÜKAZI DİŞLERİNDE MB2 KANALIN MB1’E UZAKLIĞININ KIBT GÖRÜNTÜLERİYLE TESPİTİ - Faruk Akgünlü; Bilgün Çetin (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Üst çene birinci büyük azı dişlerin kanal tedavilerinin en önemli başarısızlık nedenleri arasında mesiobukkal 2. (MB2) kanalların varlığı gelmektedir. Oldukça karmaşık bir kök kanal anatomisine sahip bu dişlerin MB2 kanalların lokalizasyonu da çeşitlilik gösterebilmektedir. Bu çalışmada MB2 kanalların varlığının insidansının tespiti ile kanal ağızlarının meziobukkal 1. (MB1) kanal ağızlarına olan uzaklığının konik ışıklı bilgisayarlı tomografi(KIBT) görüntüleri kullanılarak ölçülmesi amaçlanmaktadır. Gereç Ve Yöntemler: Çeşitli nedenlerle çekilmiş rastgele seçilmiş 300 adet KIBT görüntüsü retrospektif olarak taranarak kanal tedavisi görmemiş en az bir adet üst birinci büyük azı dişi bulunan hastalara ait 126 adet görüntü seçilmiştir. Bu görüntüler içerisinden 191 adet diş çalışmaya dahil edilmiştir. Dişler bir ağız diş ve çene radyolojisi uzmanı tarafından MB2 kanal varlığına göre ayrılmış ve MB2 kanal ağızlarının MB1’e göre uzaklığı birkaç gün arayla iki kez ölçülmüştür. İki ölçümün ortalaması alınarak tek bir ölçüm elde edilmiş ve veriler IBM SPSS Version 22.00 istatistik programıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 190 adet diş içerisinden 82(%43,2) tanesinde MB2’e rastlanmıştır. MB2 kanalının MB1’e olan uzaklığının ölçümlerinde kadın ve erkek arasında anlamlı fark bulunurken (p=0,03), sağ ve sol dişler açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır (p=0,829). İki kanal ağzının birbirine olan uzaklığı tüm dişlerde ortalama 2,56 ±0,34mm olarak tespit edilmiştir. Sonuçlar: Üst birinci büyük azı dişlerinde % 43,2 oranında MB2 kanal görülmektedir. Bu çalışma MB1 e göre konumu ve uzaklığı konusunda endodontist ve klinisyenlere bilgiler sunarak söz konusu dişlere yapılan kanal tedavisinin başarısının artması konusunda yön gösterici olabilir. Anahtar Kelimeler: KIBT, Maksiller büyük azı, Mesiobukkal kanal