Nаdоgrаdnjа sistеmа zа hlаđеnjе vоdоm sа mоgućnоstimа ispirаnjа - Valentino Stojkovski; Viktor Iliev; Filip Stojkovski (Energija, Ekonomija, Ekologija)
U ovom radu je data analiza radnih parametara sistema za hlađenje vodom strukturnog dela peći za pripremu valjaonica. Strukturno rešenje rashladnog sistema izvodi se kao protočno, sa stalnim prilivom sveže vode i odvodom iz sistema. Ugrađene su četiri uzdužne cevi koje podržavaju vertikalni nosači. Vertikalni nosači treba da obezbede toplotnu stabilnost kako bi se osigurala horizontalnost cevi-ploča. Vertikalni nosači se redovno povezuju sa rashladnim sistemom postavljanjem cevi direktno u vertikalni nosač, koji zahvata deo vodovoda koji hladi vertikalni nosač, a ista voda se vraća u sistem za hlađenje i kontinuirano prenosi na sledeći nosač. Tokom rada, zbog kvaliteta rashladne vode koja nije hemijski tretirana, nastaje kalcijum karbonat; prisutne nečistoće začepljuju protočne kanale sistema za hlađenje u vertikalnim nosačima. Primenom CFD analize otkrivaju se uslovi proticanja vode u rashladnom sistemu vertikalnih nosača. Nakon analize dobijenih rezultata, predlaže se nadogradnja postojećeg sistema ugradnjom sistema za ispiranje, koji će obezbediti usmeren i kontrolisan dotok u zonama rashladnog sistema. U radu su prikazani idejno rešenje sistema za ispiranje i efekti njegovog rada.