Hastane Yöneticilerinin Zaman Yönetimi Tutumlarının Belirlenmesi: İzmir İli Eğitim ve Araştırma Hastaneleri Uygulaması - Levent B. Kıdak (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Hastane ve sağlık kurumu yöneticileri, kendisine maddi ve insan gücü kaynaklarının verildiği ve kurum amaçlarınıgerçekleştirirken zamanıda etkili kullanma sorumluluğu olan kişilerdir. Zamanın en değerli kaynak olarak öne çıkmasıve sağlık hizmetlerinin zaman konusuna olan duyarlılığı, zaman kavramınısağlık hizmetlerinin yönetimi alanında daha önemli hale getirmektedir. Çalışmada hastanelerde görev yapan yöneticilerin zaman yönetimi konusunda tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evreni İzmir İli Eğitim Araştırma Hastanelerinde faaliyet gösteren toplam 135 yöneticidir. Çalışmada Britton ve Tesser tarafından oluşturulan, Alay ve Koçak tarafından Zaman Yönetimi Anketi adıyla Türkçeye çevrilen soru formu kullanılmış, sorular 5’li Likert ölçeği ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların zaman yönetimi ölçek puanlarının aritmetik ortalamasıve standart sapmasıhesaplanmış, veriler üzerinde t-testi, varyans analizi ve korelasyon analizi uygulanarak istatistiksel analizler yapılmıştır. Çalışmaya ildeki eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan 113 %83.7 yönetici katılmıştır. Yöneticilerin 54’ü %47.8 kadın, 59’u %52.2 erkektir. Hastane yöneticilerinin zaman yönetimi tutumlarınıgösteren zaman planlamasıtutumlarının değeri 3.91±0.50, zaman tutumlarının değeri 3.78±0.47, zaman harcattırıcılar tutumlarının değeri 4.04±0.69 olarak bulunmuştur. Kadın yöneticilerin zaman yönetimi tutumlarının erkek yöneticilere göre daha olumlu olduğu belirlenmiştir p