تغییرات فعالیت آنزیم فنیل‏آلانین‏آمونیالیاز ( PAL ) کنگرفرنگی (Cynara scolymus L.) تحت تاثیر متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید در شرایط درون شیشه‏ای - صغری صمدی; عظیم قاسم نژاد; مهدی علیزاده (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
در پژوهش حاضر اثر الیسیتورهای سالیسیلیک اسید((SA و متیل جاسمونات(MeJA) (به تنهایی و به صورت ترکیبی) بر فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیا لیاز (PAL) ،محتوی فنلی و فلاونوییدی کالوس کنگرفرنگی مورد بررسی قرارگرفت. طبق نتایج حاصله تغییرات فعالیت آنزیم PAL و محتوی فنلی و فلاونوییدی تحت تاثیر تیمار، نسبت‏های مختلف الیسیتور‏ قرار داشته و نسبت به هم همبستگی مثبتی داشتند که بیانگر نقش مستقیم آنزیم PAL در تولید ترکیبات فنیل پروپانوییدی است. تیمار MeJA در غلظت 100 میکرومولار حداکثر میزان تولید ترکیبات فنلی و فلاونوییدی و افزایش غلظت الیسیتور به هر دلیلی سبب کاهش محتوی فنلی و فلاونوییدی شد. نمونه‌های تیمار شده با SA با افزایش غلظت میزان محتوی فنلی افزایش یافت. به طوریکه تحت تاثیر تیمار 200 میکرومولار حداکثر میزان تجمع فنل مشاهده شد. البته بین تیمارهای 100،200و250 میکرومولار اختلاف معنی داری مشاهده نشد. اثر متقابل SA+MeJA نیز کاملا معنی‌دار بوده و تحت تاثیر غلظت‏های 50 SA100+MeJA و50 SA50+MeJA میکرومولار حداکثر میزان ترکیبات فنلی تجمع یافت. لازم به ذکر است فعالیت آنزیم تحت تاثیر تیمار‏های الیسیتوری در غلظت بالا کاهش قابل توجه‏ای نشان داد. همبستگی مثبت فعالیت آنزیم PAL و تجمع ترکیبات فنلی بیانگر نقش کلیدی PAL در بیوسنتز ترکیبات فنلی در کنگر فرنگی است. با توجه به نتایج بدست آمده بیان می‏شود که آنزیم PAL به عنوان اولین و مهمترین آنزیم دخیل در فرایند تولید ترکیبات پلی‏فنلی تحت تاثیر تیمارهای اعمال شده قرار داشته و با بهینه سازی غلظت الیستورها می‏توان به تغییر ترکیبات بیوشیمیایی در جهت حصول متابولیت‏های ثانویه کنگر فرنگی در شرایط درون شیشه‏ای دست یافت.