پهنهبندی زراعی- بوم‌شناختی اراضی کشاورزی استان گلستان جهت کشت کلزا با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرایند تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) (تولید گیاهان زراعی)
به‌منظور پهنه‌بندی زراعی- بوم‌شناختی اراضی کشاورزی کنونی استان گلستان جهت کشت کلزا، از سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) و فرایند سلسله مراتبی (AHP) جهت انطباق نیازمندی‌های محیطی گیاه زراعی با خصوصیات اراضی استفاده شد. ابتدا نیازهای زراعی- بوم‌شناختی کلزا با استفاده از منابع علمی تعیین، درجه‌بندی و سپس نقشه‌های موضوعی مورد نیاز تهیه شد. کار طبقه‌بندی و رتبه‌بندی هر لایه با توجه به روش محدودیت ساده صورت گرفت. لایه‌های رقومی عوامل محیطی در محیط GIS پس از اختصاص وزن AHP، روی‌هم‌گذاری و تلفیق شدند. سپس پهنه‌بندی اراضی در چهار طبقه بسیار مستعد تا غیر‌مستعد انجام شد. نتایج نشان داد که 34/21 و 04/35 درصد زمین‌های زراعی استان برای تولید کلزا به‌ترتیب بسیار مستعد و مستعد هستند. این پهنه‌ها مقدار بارش کافی (500- 400 میلی‌متر) و حاصل‌خیزی بالایی داشتند. طبقات نیمه‌مستعد و غیر مستعد جهت کشت کلزا، به قسمت‌های شمالی و شرقی استان اختصاص یافت. در این مناطق میزان بارش و پتانسیل منابع آبی پایین، شوری و کمبود عناصر‌ غذایی از عوامل محدودکننده کشت شناخته شدند.