Дослідження та перспективи використання автономних вітроенергетичних установок малої потужності - Олександр Пономарьов; Денис Сухов (Challenges and Issues of Modern Science)
Робота присвячена розробці та впровадженню нових перспективних енергоефективних технологій, а саме використанню енергії вітру в малопотужних автономних енергетичних установках для енергопостачання віддалених споживачів, мобільних пунктів спеціальних служб тощо. Автономні енергетичні установки такого типу також можуть бути корисними для невеликих приватних господарств як резервне джерело живлення під час відключення електроенергії від загальної мережі. Вітрова енергія належить до постійно відновлюваних джерел енергії. Сила вітру залежить від його швидкості та змінюється в дуже широких межах. Використовуючи навіть кілька відсотків вітрової енергії, можна задовольнити значну частину енергетичних потреб країни. У дослідженні використовуються експериментальні методи з використанням елементів математичного моделювання, а також можливість порівняння з результатами фізичного експерименту, що надає широке уявлення про робочі процеси та ефективність запропонованих технічних рішень. Практична цінність розробки та застосування нових вітроенергетичних установок і перспективних систем накопичення енергії полягає в можливості створення доступних для всіх систем енергопостачання. Державний енергетичний сектор перебуває у дуже складній ситуації внаслідок військової агресії російської федерації, сотні об’єктів інфраструктури енергетичної системи України пошкоджено та зруйновано. Впровадження локальних автономних технологій енергозбереження та енергопостачання також може вплинути на стан енергетичної системи України в цілому, яка частково зруйнована через військову агресію російської федерації та працює на межі своїх можливостей. Тема роботи є актуальною та новою, відновлювані джерела енергії та технології енергозбереження в сучасному світі є значною частиною промисловості та економіки багатьох розвинених країн.