RETORIKTE ETHOSUN YERI - Çoşkun Baba (Felsefe Dünyası)
Retorik, klasik mantık biliminin ele aldığı sanatlardan birisidir. Klasik mantığın kurucusuAristoteles, retoriği belli bir durumda var olan inandırma yollarını kullanma yetisi olaraktanımlamaktadır. Buna göre muhatabı ikna eden veya etmeye çalışan önermeler, çıkarımlar,argümanlar veya göstergeler (söz-yazı/sözlü-yazılı metin, resim, reklam, mimik, vb.)aslında retoriktir.Retoriğin asıl maksadı, muhatabı ikna etmektir. Dolayısıyla çeşitli türdeki akıl yürütmelerdenoluşan retorik, muhatabın karar vermesinde etkili bir sanat olarak tatbik edilir.Bu çalışmada hem gündelik hayatta hem de dini, felsefi ve bilimsel her alanda kullanılanretoriğin ve iknanın tanımı, retorikte iknanın olabilmesi için hangi kanıtlama/iknaetme/inandırma yollarının kullanılması gerektiği üzerinde kısaca duruldu. Esas itibariyleAristoteles’in ifade ettiği ikna etme yollarından ethosun tanımı, kullanımı ve kanıt değeriincelendi.