FİZİKSEL AKTİVİTELERDE SOSYAL DESTEK ÖLÇEĞİ: TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİK ÇALIŞMASI - Hüseyin Fatih Küçükibiş; Ersin Eskiler (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Buçalışma; Fiziksel Aktivitelerde Sosyal Destek Ölçeği’ni (Farias Junior vd.2014) Türkçe’ye veTürk popülasyonuna uyarlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya toplam451 lise öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Farias Junior vd. (2014)tarafından geliştirilen ölçek; “ebeveyn desteği” ve “akran desteği” olmak üzereiki alt boyuttan oluşmaktadır. 10 madde 4’lü derecelendirme şeklindehazırlanmış ölçeğin her iki alt boyutunu değerlendiren 5 maddede aynı ifadeleriiçermektedir. Farias Junior vd. (2014) tarafından geliştirilen ölçek;Brezilya’da “Portekizce” oluşturulmuş ve uygulanmıştır. Ölçeğin diğer dil vekültürlerde uyarlanması için gerekli çalışma ve kullanma izni alınmış ölçekifadelerinin çevirisinde Türkçe'deki öğelerin, Portekizce orijinal anlamı ileaynı olmasını sağlamak için çeviri tekrar çeviri yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerinistatistiksel analizlerinde, SPSS ve AMOS veri analiz programlarıkullanılmıştır. Ölçeğin faktör yapısı, Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA)ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) kullanılarak (GFI= .96, AGFI= .94, CFI=.97, TLI= .96, NFI= .94 ve RMSEA= .05)test edilmiştir. Ölçeğin Cronbach alfa iç tutarlılık kat sayılarıincelendiğinde ise tüm değerlerin %70’in üzerinde olduğu belirlenmiştir. Eldeedilen sonuçlar ölçeğin Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıolduğunu göstermektedir.