Toz Metalurjisi İle Üretilen Nb-V Mikroalaşim Çeliğine Vanadyum İlavesinin Mikroyapi Mekaniksel Özellikleri Üzerine Etkisi - Samet Barlak; Berkay Adalı; Özgür Çelikkıran; Mehmet Akif Erden (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada tozmetalurjisi yöntemiyle Fe matris içerisine sabit oranda grafit ve niyobiumilavesinin yanı sıra farklı oranlarda vanadyum elementinin (% Ağırlık olarak0-0,025-0,05-0,1-0,3-0,5-1-3) katılmasıyla istenilen bileşimde çelik malzemetoz karışım olarak elde edilmiştir. Elde edilen tozlar çekme numunesi şeklindetasarlanan kalıpta 700 MPa presleme basıncında sıkıştırılarak atmosferkontrollü tüp fırında argon atmosferinde 1400ͦC’de sinterlenerek çelik üretimigerçekleştirilmiştir. Farklı V oranlarına sahip Nb-V mikroalaşımlı çeliknumunelerin mekanik özellikleri çekme ve mikrosertlik testi ile analizedilmiştir. Toz metal çeliklerin mikroyapısı optik mikroskop ile karakterizeedilmiştir. Sonuçlar % ağırlık olarak % 1 V ilave edilmiş TM çelik numunelerinen yüksek akma ve çekme dayanımına sahip olduğu göstermektedir. V miktarı %1’dan %3’e çıkması ile akma veçekme dayanımında azalma gözlenmiştir.