Национален консенсус за профилактика, диагноза и лечение на мозъчносъдовите заболявания - Ivan Milanov; Paraskeva Stamenova; Dimitar Maslarov; Penka Atanasova; Lubomir Haralanov (Българска неврология)
Националният консенсус обхваща пътя, който изминава болния с остро разстройство на мозъчното кръвообръщение (транзиторна исхемична атака, исхемичен мозъчен инсулт,паренхимен мозъчен кръвоизлив, субарахноиден кръвоизлив,тромбоза на мозъчни вени и дурални синуси) от началото на за-боляването, до болничното заведение и след болничния период.Включени са всички съвременни диагностични, профилактични, терапевтични и рехабилитационни мероприятия, коитосе базират на дългогодишния опит в нашата страна, на нацио-налните и международни консенсуси. Особено място заема разглеждането на интервенционалната неврология, като иновативна област в съвременната медицина, позволяваща лечение на неврологичните заболявания, чрез минимално инвазивниинтраваскуларни техники. Подобряване на изхода при мозъч-ните инфаркти, паренхимните и субарахноидни кръвоизливиможе да се постигне, чрез едновременния напредък в развитиетои приложението на ендоваскуларните техники в съчетание с възможностите за интензивна медицина в неврологията.