Maskulinitet som voldens kulturelle stillas: Samfunnets forståelse av menns vold mot menn - Nina Jon; May-Len Skilbrei (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
Til tross for at menns vold mot menn er utbredt og forårsaker mye skade og frykt, er slik vold i liten grad gjenstand for politisk bekymring eller forskeres oppmerksomhet. I denne artikkelen retter vi søkelyset mot menns vold mot menn og undersøker hvordan den blir behandlet i to sammenhenger, nemlig i retten og i media. Vi analyserer hvordan menns vold mot menn presenteres og tolkes i norske lagmannsretter (2015–2020) og i norske medier (2000–2020). Vi finner at voldens sosiale dynamikk, i form av gjensidighet og hvordan den følger av menns sosiale relasjoner, er en viktig komponent i domstolens behandling av menns vold mot menn. Domstolene diskuterer ofte ansvaret for volden som delt mellom utøver og offer, eller i hvert fall begrunnet i forståelige sosiale relasjoner mellom menn. Media forteller en enkel fortelling om menns vold mot menn, både i den forstand at mediedekningen er knapp og overflatisk, og at den behandler spørsmål om årsaker og konsekvenser summarisk. Vi analyserer funnene i lys av betydningen av maskulinitetsnormer. Selv om vold strider mot sentrale verdier i samfunnet, indikerer håndteringen av volden at den også normaliseres, så lenge den utøves mellom menn, og mellom menn som står i et likestilt forhold til hverandre.