Son Yıllarda Maliyet Dağıtımında Kullanılan Yöntemler ve Zamana Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Olay Çalışması - Hamide Özyürek; Yusuf Dinç (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Geleneksel muhasebe yöntemleri karmaşık ve rekabetçi çalışma ortamında şirketlere gerekli olan stratejik bilgileri sağlama konusunda başarısız olmaktadır. Yönetim sürecinde stratejik hedefler için karar verme organizasyonlar için hayati önem taşımaktadır. Stratejik yönetimde ne, niçin, nasıl, ne zaman, nereye ve kim sorularına uygun cevaplar bulunması gerekmektedir. Yönetim sürecinde hayati kararların doğru verilmesini yenilikçi yönetsel muhasebe araçlarının sağlayacağı düşünülmektedir. Son yıllarda kaizen maliyetleme, hedef maliyetleme, mamul yaşam dönemince maliyetleme, toplam kalite maliyetlemesi, Faaliyet tabanlı maliyetleme, tam zamanlı üretim ortamında maliyetleme, değer mühendisliği, yeni yaklaşımlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada öncelikle bu yöntemler kısaca açıklanacak sonra ZDFTM olay çalışması yöntemi kullanılarak uygulama aşamaları ve sonuçları değerlendirilecektir.