Konya ilinde lise çağındaki genç bireylerde periodontitis prevelansı ve periodontal tedavi gereksinimi - Gülşah Tatar; Şadiye Günpınar; Nilgün Özlem Alptekin (Selcuk Dental Journal)
Öz:Amaç: Bu çalışmanın amacı Konya ilindeki devlet okullarında okuyan, 14-18 yaş grubu lise çağındaki genç bireylerde Lokalize (L) Agresif Periodontitis (AgP) prevelansını araştırmak ve bu bireylerin periodontal tedavi gereksinimlerini belirlemektir.Gereç ve yöntem: Toplam 362 lise öğrencisi (174 kız ve 188 erkek) çalışmaya dahil edildi. Tüm öğrenciler kendi okullarında gün ışığında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun periodontal sondu ve ayna kullanılarak muayene edildi. Periodontal tedavi gereksinimi, Toplum Periodontal Tedavi Gereksinimi İndeksi “Community Periodontal Index of Treatment Needs” (CPITN) kodlamasına göre belirlendi.Bulgular: Muayene edilen toplam 362 öğrenci içerisinden 2 öğrenciye (1 kız ve 1 erkek) LAgP teşhisi konuldu. Toplam 2172 sekstant incelendi ve 1220 sekstantın (%56.17) sadece ağız hijyeni eğitimi gereksinimi, 889 sekstantın (% 40.93) diştaşı temizliği gereksinimi ve 5 sekstantın da (% 0.23) diştaşı temizliğine ilave olarak ileri periodontal tedavi gereksinimi olduğu belirlendi. Sonuç: Bu çalışmanın limitleri dahilinde Konya ilinde lise çağındaki öğrencilerde LAgP prevelansının % 0.5 olduğu ve hastalığın kız erkek öğrencilerde eşit oranda görüldüğü tespit edildi. Muayene edilen toplam 2172 sekstantta sadece 58 sekstantın (% 2,67) tedaviye gereksiniminin olmadığı belirlendi.