Yaratıcı Drama Ġle BütünleĢtirilmiĢ Grupla Psikolojik DanıĢmanın Üniversite Öğrencilerinin Utangaçlık Düzeylerine Etkisi - Emine DURMUŞ (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmada, yaratıcı drama ile bütünleştirilmiş grupla psikolojik danışmanın üniversite öğrencilerinin utangaçlık düzeylerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu (split-plot) desen kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkeni deney grubunda uygulanan programdır. Bağımlı değişkeni ise öğrencilerin utangaçlık düzeyidir. Araştırmada Göngör (2001) tarafından Türkçe‟ye uyarlanan utangaçlık ölçeği kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen yaratıcı drama ile bütünleştirilmiş utangaçlık programı, ağırlıklı olarak bilişsel-davranışcı yaklaşımı temel alarak, yaratıcı dramanın rol oynama, dramatizasyon, doğaçlama vb. tekniklerine dayalı olarak hazırlanmıştır. Grupların utangaçlık düzeyleri arasında anlamlı fark olup olmadığını ve bu farkın uzun süreli olup olmadığını, belirlemek amacıyla split-plot analiz tekniği kullanılmıştır. Bulgular deney grubunda yer alan öğrencilerin kontrol grubundaki öğrencilere kıyasla utangaçlık düzeylerinin anlamlı düzeyde azaldığı ve bu azalmanın olumlu etkisinin uzun süreli olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar literatür ışığında tartışılarak, öneriler sunulmuştur.