Yüksek Lisans Programına Giriste Öğrencilerin Sınıflandırılma Doğruluğunun İncelenmesi: Gazi Üniversitesi Örneği - Hakan KOĞAR; Ayfer SAYIN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin yüksek lisans programına yerleştirilmesine ilişkin geçerlik ve güvenirliğini ortaya koymak; yüksek lisans programına öğrenci seçiminde YÖK ve üniversiteler tarafından belirlenen puan ağırlıklarının gerçekleşip gerçekleşmediğini, gerçekleşti ise ne ölçüde gerçekleştiğini belirlemektir. Bu doğrultuda 2011-2012 Güz Döneminde Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü bölümlerindeki yüksek lisans programlarına yerleştirilen ve yerleştirilemeyen 2577 öğrencinin doğru yerleştirme ve doğru yerleştirmeme oranları ve yerleştirme puanına kaynaklık eden puanlara dayalı yapılan sınıflamanın geçerliği incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin yüksek lisans programlarına yerleştirmelerinde hesaplanan yerleşme puanına etki eden ALES, lisans mezuniyet puanı, yabancı dil puanı ve mülakat puanı arasında anlamlı bulunan ilişkilerin düşük düzeyde olduğu ve yerleştirme puanına kaynaklık eden alt puanlar arasında öğrencilerin yüksek lisansa yerleştirilmesine en çok etki eden puanın ALES puanı olması beklenirken mülakat puanı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin yüksek lisans programına yerleşmelerine ilişkin sınıflama kararları incelendiğinde yüksek lisans programına başvuran öğrencilerin %82’sinin doğru sınıflandırıldığı belirlenmiştir.