YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜKETİMİ VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: TÜRKİYE İÇİN BİR TODA-YAMAMOTO NEDENSELLİK ANALİZİ - Yunus Emre Birol; Bünyamin Demirgil (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışma, Türkiye’de 1980-2018 dönemi için yenilenebilir enerji tüketiminin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelemektedir. Bunun için çalışmada değişkenlere ilk olarak birim kök testi uygulanmış ve düzey değerlerinin birim kök içerdiği tespit edilmiştir. Birim kök testi sonrasında değişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisi sınır ARDL testi ile incelenmiştir. Sınır ARDL testi sonuçlarına göre değişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisi bulunmuştur. Test sonucuna göre uzun dönemde yenilenebilir enerji tüketimindeki %1’lik artış, ekonomik büyümeyi %0,91 oranında artırmaktadır. Eşbütünleşme sonrası Toda-Yamamoto nedensellik testi yapılmış ve yenilenebilir enerji tüketiminden ekonomik büyümeye doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar Türkiye’de yenilenebilir enerji tüketimindeki artışların ekonomik büyümeyi artıracağını göstermektedir.