Eğitimde Maliyet: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde Sürdürülen Eğitimin Maliyeti Üzerine Bir Araştırma - Ali İlker KURT; Hasan Huseyin AKSOY (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
1970’li yıllardan sonra dünyada kapitalist ülkelerdeki mali krizle birlikte, kamusal olarak belirlenen alanların giderek daraldığı, bununla birlikte kamusal hizmetlerin sınırlarının neoliberal politikalar yardımıyla yeniden çizildiği görülmektedir. Bu gelişmeler, eğitimde, özellikle yükseköğretimde giderek kamusal harcamaların ve kamusal hizmetten yararlanma olanaklarının azalmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda Türkiye genelinde yapılan araştırmalarda yükseköğretimde kamusal harcamalarda gerileme olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma ile kamusal harcamalardaki daralmanın etkilerinin bir fakülte düzeyinde nasıl yaşandığı, kamusal harcamaların hangi düzeyde gerçekleştiği, öğrencilerin eğitimlerini sürdürmek için katlandıkları maliyetin boyutları ve bu maliyetlerin öğrencilerin eğitimlerini sürdürmelerine olan etkileri, öğrencilerin fırsat maliyeti hakkındaki düşünceleri ortaya konmuştur.