Наземні саморухливі платформи: стан та перспективи розвитку - Тетяна Кадильникова; Максим Далік (Challenges and Issues of Modern Science)
Швидкий прогрес у науці та технологіях призвів до значних досягнень у наземних роботизованих системах, особливо у військових застосуваннях. Військові США планують, щоб роботизовані системи становили 30% їхніх бойових транспортних засобів до 2030 року, що потенційно підвищить можливості підрозділів. Основним викликом є розробка систем, які можуть автономно адаптуватися до змінних умов, що вимагає складних систем управління, комунікації та штучного інтелекту на основі нейронних мереж. Це дослідження розглядає тенденції у розробці роботизованих систем для наземного використання. Наземні роботизовані платформи, оснащені оптико-електронними сенсорами, камерами, маніпуляторами та інженерним обладнанням, поділяються на розвідувальні, бойові, інженерні, транспортні та підтримуючі одиниці. Ці платформи, розроблені для модульності та багатофункціональності, мають сенсори, системи зору, потужні процесори та виконавчі механізми для руху, навігації та застосування корисного навантаження в різних умовах. На сьогоднішній день наземні роботизовані системи класифікуються на дистанційно керовані, телеопераційні та автономно керовані типи. Прикладами з США є розвідувальні платформи, роботизовані бойові транспортні засоби, інженерні та транспортні роботи. Військові та цивільні платформи мають спільні підсистеми, використовуючи досягнення у сенсорних пристроях, машинному зорі та механічних маніпуляторах. Основні тенденції включають вдосконалення існуючих систем за допомогою автоматизованого управління, систем зору та модульної конструкції, що дозволяє швидко розгортати системи. Дослідження аналізує технології та тенденції розвитку на основі відкритих джерел, підкреслюючи широкий спектр завдань для роботизованих систем, таких як виявлення мін, розвідка, спостереження та логістична підтримка. Технологічно розвинені країни, такі як Ізраїль, Південна Корея та Китай, активно розробляють ці системи. Автономні патрульні транспортні засоби Ізраїлю та нові прототипи бойових транспортних засобів Тайваню є прикладами цієї тенденції. Розробка та впровадження наземних роботизованих систем є життєво важливими для модернізації військових операцій, кардинально змінюючи принципи ведення війни шляхом інтеграції технологічних та психологічних аспектів.