MEVDUAT VE KATILIM BANKALARININ KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ANALİZİ - Cengiz Toraman; H. Ali Ata; Mehmet Buğan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Türk bankacılık sistemi içerisinde faaliyet gösteren katılım bankaları, her geçen gün aktif büyüklüğünü ve sektör içerisindeki payını artırmış olmasına rağmen yeterli bir gelişme gösterememiştir. Alternatif yatırım ve finansman imkânları sunan katılım bankalarının sektördeki etkinliğinin artması finansal sistemin gelişimi ve ekonomiye kaynak sağlanması açısından önemli olmaktadır. Bu nedenle çalışmada, katılım bankalarının performansları karşılaştırmalı bir şekilde analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında Türkiye’de faaliyet gösteren mevduat ve katılım bankalarının 2006-2014 dönemi için mali tablo bilgilerinden elde edilen finansal oranlardan yararlanılmıştır. Bağımsız örneklemler t-Testi sonucunda mevduat bankalarının toplam aktif ve likit aktif büyüklüklerinin katılım bankalarından daha yüksek olduğu ve sermaye yeterliliği anlamında mevduat bankalarının katılım bankalarına nazaran daha güçlü bir yapıya sahip olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca banka karlılığına etki eden faktörler, iki aşamalı genelleştirilmiş momentler metodu (generalized method of moment-GMM) ile tahmin edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda banka karlılığının operasyonel etkinlik ve sermaye yeterliliği ile pozitif yönlü, kredi kalitesinin göstergesi olan takipteki kredilerin toplam kredilere oranı ile negatif yönlü bir ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir.