Rozdelenie vidieckeho a mestského obyvateľstva v závislosti od volebných preferencií s využitím tekutej a pevnej modernity ako analytického rámca - David Cole; Marta Valihorová; Mária Murray Svidroňová (Ekonomika a Spoločnosť)
Zygmunt Bauman zaviedol pojem „tekutá modernita“ na charakterizovanie meniacich sa životných štýlov typických pre mestské centrá. Alternatívou je „pevná modernita“, ktorú opisuje ako snahu o stabilitu a zachovanie tradície - koncept typický pre vidiecke oblasti. Keďže vidiek sa považuje za protiklad mesta, obyvatelia vidieka sú vnímaní skôr ako ľudia, ktorí sa venujú poľnohospodárstvu, ťažbe surovín alebo iným činnostiam priamo spojeným s pôdou v prírodnom prostredí. Takýto pohľad však prehliada ekonomické prepojenie mnohých vidieckych oblastí s veľkými aj malými mestami a vytvára tiež predpoklady pre rozdielne volebné preferencie. V štúdii sme vychádzali z údajov o poštových smerovacích číslach uvedených v 3,3 milióna pracovných zmlúv v rámci Sociálnej poisťovne. S ich pomocou sme zisťovali, kde ľudia pracujú a kde bývajú. Tieto údaje sme potom porovnali s údajmi o volebnom hlasovaní v mestách podľa toho, ako sú obyvatelia ekonomickými väzbami prepojení s vidieckymi oblasťami. Cieľom príspevku je identifikovať vidiecke oblasti podľa napojenosti na mestské centrá a odmerať voličské odchýlky medzi vidieckym a mestským prostredím. Tento rozdiel môže byť skreslený, ak je ekonomické prepojenie obyvateľa vidieka spojené s mestom. Po identifikovaní mestských centier v každom z ôsmich krajov sme merali voličské preferencie vo vidieckych oblastiach. Zistili sme, že takzvané vidiecke regióny majú veľmi podobné výsledky hlasovania bez ohľadu na to, akú mieru prepojenosti s mestom majú ich obyvatelia. Podľa našich záverov s decentralizáciou a presunom obyvateľstva z mestského prostredia do vidieckeho prostredia rastie túžba po pevnej modernite a s ňou aj po populistickejšom hlasovaní.