TÜRKİYE İLE BRICS ÜLKE DÖVİZ KURLARI ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ - THE CASUALITY BETWEEN TURKEY AND BRICS COUNTRIES EXCHANGE RATES - Hakan Öner (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, Türk lirası ile BRICS ülke kurları arasındaki nedensellikilişkisi ele alınmıştır. 2006:01-2016:02 dönemleri arası 2631 gün döviz kurlarıveri seti alınarak, Augmented Dickey Fuller (ADF) ve Granger nedensellik testiuygulanarak Türk lirası ile BRICS döviz kurları arasındaki nedensellik ilişkisiaçıklanmaya çalışılmıştır. Analiz sonuçlarına göre TL’den BRL’ye; TL, RUB ve ZAR’dan CNY’ye; TL ve ZAR’dan INR’ye; CNY’denTL’ye tek yönlü nedensellik, TL ile ZAR ve RUB ile ZAR arasında da çiftyönlü nedensellik ilişkisi olduğu sonucuna varılmıştır.