Analiza uticaja različitih vrsta goriva na potrošnju i izduvne emisije brodskog dvotaktnog dizel motora - Draško Kovač; Sead Cvrk; Đorđe Nedeljkov (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Dvotaktni dizel motori predstavljaju vitalnu komponentu pogona trgovačkih brodova, ali njihova upotreba teške nafte dovodi do ozbiljnih problema zagađenja okoline. Ovaj rad istražuje uticaj različitih vrsta goriva na potrošnju i izduvne emisije brodskog dvotaktnog dizel motora. U cilju smanjenja negativnih uticaja, istražene su alternative u vidu kvalitetnih dizel goriva i njihovih mješavina sa biodizelom. Primijenjena je eksperimentalna metoda za analizu performansi dvotaktnog dizel motora, najčešće korišćenog pogona u trgovačkom pomorskom saobraćaju. Korišćeni su čisti euro dizel i različite smjese euro dizela sa biodizelom dobijenim od otpadnog suncokretovog ulja u različitim odnosima (7%, 20%, 25%). Praćene su izduvne emisije, uključujući CO, CO2, NOx, SO2 i O2, tokom četiri različita režima rada motora. Eksperiment je sproveden na školskom brodu Jadran, koji je u sastavu Mornarice Vojske Crne Gore, dok je brod bio privezan u luci baziranja. Opterećenje motora, prilikom rada na vezu broda u luci, predstavlja posebnu pogonsku karakteristika motora koja se u literaturi naziva karakteristika teškog propelera. Rezultati ovog istraživanja pružaju uvid u efikasnost različitih vrsta goriva na performanse i ekološki aspekt rada dvotaktnog dizel motora u realnim eksploatacionim uslovima pomorskog saobraćaja.