Prameny k dějinám velkých zámořských objevů a conquisty Nového světa v českých a slovenských překladech - Ilona Moravcová (Theatrum Historiae)
Můj badatelský pobyt na Univerzitě v Chicagu v archivu ACASA byl velice úspěšný. Přinesl velmi cenné výsledky pro českou i americkou stranu: Archiv ACASA má v současné době zpracovaný kompletní soupis sbírky. Dosavadní stav zpracování archivní sbírky sice není konečný, avšak byl učiněn první a nejdůležitější krok – soupis a částečné uspořádání sbírky plus popis nejstarších a historicky nejcennějších dokumentů. Ty mapují nejen českou minoritu v Chicagu, ale obsahují též významné cenné informace o dějinách českých krajanů a historii českého přistěhovalectví do USA. Prameny obsažené v ACASA nabízí unikátní příležitost získat přístup k novým, dosud neuveřejněným informacím o česko amerických vztazích od poloviny 19. století až do současnosti.