Freudyen Teorideki “Tekinsizlik” Olgusunun Türk Modernleşmesinde Darbeleri Mümkün Kılan Obskürantist ve Self-Oryantalist Tutumlarla İlişkiselliği Üzerinden Okunması - Burcu Kaya Erdem (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Bireyi, tüm inanç biçimlerinin ötesinde, aitolduğu toplumsal bütünlük dâhilinde güçlü kılan bir bilinç biçimi olarak “özyeterlik bilinci”, tarihsel izlekte “vesayet demokrasisinin” ötesine geçmeninbaşarılması ile mümkündür. Öte yandan söz konusu bilinç, bu başarıyla birlikte,yurttaş bireyin kararlarını fiili olarak almakla kalmayıp, bu kararları almayayetkili olduğu bilinci ve güvenine sahip olmasıyla; “tanıdık bildik olan”ıkendine, kendini ise “tanıdık bildik olan”a ait, güvende ve muvaffak hissetmesiylemümkündür. Bu düşünce düzleminden hareketle çalışma, Osmanlı İmparatorluğu’ndanTürkiye Cumhuriyeti’ne uzanan tarihsel kesitte, meşru ve sivil yönetimemüdahale biçiminde ortaya çıkan “darbe” pratiklerini toplum nezdinde mümkünkılan psikolojik ve sosyolojik zemini algılama amacına yönelik bir okumadenemesidir. Bu amaca ilişkin olarak, ilgili metinde, “Türk modernleşmesi”, toplumsözleşmesinin tarafı olan ülke yurttaşlarının hak ve özgürlükleri ile kaygıhalinin karşısında güven duygusu sağlamlaştırılmış birer birey olma gücünüiçselleştirmelerinin önündeki engeller olarak, “tekinsizlik”, “vesayetsistemi”, “öz yeterlik bilinci”, “self oryantalist modernleşme” ve“obskürantizm” kavramları üzerinden hermenötize edilmiştir.