Поняття допустимості доказів у кримінальному процесі - Y. L. Melnychuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті, на основі аналізу чинного законодавства, наявних наукових джерел, з’ясовано поняття та зміст допустимості доказів у кримінальному процесі України. Встановлено, що допустимість доказів можна трактувати як: вимогу закону; процесуальну форму; інститут кримінального процесуального права; висновок щодо конкретного доказу після відповідної оцінки; характеристику (властивість) доказу. Допустимість характеризує можливість використання фактичних даних про вчинений злочин для доказування. Порушення процесуальної форми отримання доказів не дозволяє використовувати їх для доказування, оскільки використання в процесі доказування доказів, отриманих відповідно до вимог закону, є не лише гарантією об’єктивного дослідження матеріалів кримінального провадження та прийняття по ньому правильного рішення, але й гарантією дотримання прав і законних інтересів представників усіх сторін кримінального провадження в ході збору доказів.