УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСАМИ СТВОРЕННЯ ПУБЛІЧНИХ ПРОСТОРІВ: ДОСЯГНЕННЯ СТАЛОГО МІСЬКОГО РОЗВИТКУ ШЛЯХОМ ПОДОЛАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ВИКЛЮЧЕННЯ - І.В. ХОВРАК (Економіка та право)
В статті наводиться систематизація досвіду європейських міст щодо створення публічних просторів, здатних подолати соціальне виключення та забезпечити сталий розвиток міст. Сформульовано основні положення підходу щодо управління процесами створення публічних просторів міст шляхом виділення та систематизації: функцій (комунікаційної, рекреаційної, політичної, територіальної ідентифікації, інтегруючої та естетичної) та ознак публічних просторів (відкритість та доступність, безпека та комфорт, взаємодія); форм (трансформація існуючих забудованих територій, освоєння нових територій) та інструментів побудови публічних просторів (організаційно-управлінські, техніко-технологічні, фінансово-економічні). В результаті проведене дослідження надало можливість розробити механізм побудови публічних просторів міста.