AB SİVİL KRİZ YÖNETİMİ VE POLİS: AFGANİSTAN (ABPOL-AFGANİSTAN) VE BOSNA HERSEK (ABPM-BOSNA-HERSEK) ÖRNEKLERİ - Ayfer Genç Yılmaz (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Soğuk Savaş ertesinde, AB küresel bir güvenlik aktörü olma hedefiyle hem sivil hem de askeri içeriğe sahip çeşitli mekanizmaları hayata geçirmiştir. Bu doğrultuda, görevleri Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (OGSP) tarafından belirlenen polis misyonları, AB’nin uluslararası barış ve güvenliğin inşasına yönelik katkısında başlıca sivil mekanizmalardan biri olarak ortaya çıkmıştır. Çalışma, her ikisi de yönetsel içeriğe sahip olmayan AB’nin Bosna-Hersek polis misyonu (ABPM-BosnaHersek, 2003-2012) ve Afganistan’daki polis misyonunu (ABPOL-Afganistan, 2007-2016) karşılaştırmalı bir biçimde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu şekilde, çalışma biri Avrupa’da diğeri Orta Asya’da gerçekleşen iki misyonun da kısmen başarılı adledilmesine neden olan ortak noktaları açıklamak niyetindedir.