RİSK VE SİGORTACILIK ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN BİLİMSEL ARAŞTIRMALARIN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ - Furkan Yıldırım; Filiz Yetiz; Mustafa Gülmez (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Çalışmanınamacı, risk ve sigortacılık alanında 2010-2019 yılları arasında yayımlanan 419bilimsel makaleyi bibliyometrik bir araştırma ile inceleyerek, disiplinde son10 yıldaki eğilim ve trendleri ortaya koymaktır. Bu kapsamda, Web of ScienceCore Collection veri tabanında “risk and insurance” konu başlığı ile araştırmagerçekleştirilmiş ve bu alanda yapılan çalışmalara ait bibliyometrik verilereulaşılmıştır. Çalışmalar; ülke işbirliktelikleri, yazar işbirliktelikleri ve verimlilikleri, kelimeanalizi, atıf analizi,yayın ortak atıf ağları bağlamında incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, hemyayın hem de atıf sayıları bağlamında alana olan ilginin 2017 ve 2018 yılındansonra çarpıcı bir şekilde arttığı söylenebilir. Çalışmalar ağırlıklı olarakmakaletüründe ve İngilizce gerçekleştirilmiştir. 2016 ve 2017 yıllarındayapılan çalışmalar risk ve sigortacılık alanında yapılan çalışmalara ve bualandaki gelişmelere yön veren en önemli referans kaynaklarıdır.