Serwis Nasłuchu Polskiego Radia 1 II–24 III 1968 (Wolna Europa, Głos Ameryki, Radio Swoboda, Kolonia, Londyn, Hamburg, Madryt) - Edward Krasiński (oprac.) (Pamiętnik Teatralny)
Materiały z archiwum Stanisława Witolda Balickiego obejmujące notatki z programów polskich nadawanych przez Radio Wolna Europa i inne zagraniczne rozgłośnie produkujące audycje w języku polskim. Audycje te były systematycznie zagłuszane, lecz odbiorcy w Polsce starali się je wyłapać, ponieważ były jedynym źródłem informacji zatajanych bądź zniekształcanych przez władze. Jednocześnie władze posiadały rozbudowane struktury Nasłuchu Polskiego Radia w strefach, do których zagłuszanie nie docierało. Specjalistyczny sprzęt służył do rejestrowania programów zagranicznych. Przedrukowane maszynopisy zawierają teksty audycji poświęconych Dziadom Dejmka i ich burzliwej recepcji. Materiały są poprzedzone komentarzem autora opracowania, który podkreśla, że można je czytać także jako formy propagandowe służące m.in. destabilizacji obozu socjalistycznego.