Wczesne wyniki leczenia 131I zróżnicowanego raka tarczycy u dzieci - Barbara Kalemba; Józef Roskosz; Jan Włoch; Barbara Jarząb (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
W Pracowni Klinicznego Zastosowania Izotopów Instytutu Onkologii w Gliwicach w latach 1970-1995 diagnozowano lub leczono radiojodem z powodu raka tarczycy 105 dzieci, w tym 101 dzieci leczonych było z powodu zróżnicowanego raka tarczycy (ZRT). Wszystkie dzieci poddane były najpierw leczeniu operacyjnemu i w 91% było to całkowite wycięcie tarczycy. Obecność przerzutów do węzłów chłonnych została potwierdzona badaniem histopatologicznym u 59 dzieci (58,5%). Raka brodawkowatego rozpoznano u 74 dzieci (73%), a raka pęcherzykowego u 27 (27%). Przerzuty do węzłów chłonnych stwierdzono u 59. Radiojodem leczono 77 chorych (76%). Leczenie uzupełniające otrzymało 62 leczonych (81%), w tym celem zniszczenia resztkowej tarczycy 44 dzieci. Pozostałych 18 chorych było leczonych uzupełniająco 131I z powodu utrzymującej się po operacji jodochwytności w rzucie węzłów chłonnych. Wynik bardzo dobry leczenia uzupełniającego uzyskano u 95% dzieci. W czasie leczenia uzupełniającego u trójki dzieci wykryto mikroprzerzuty do płuc. Leczenie przerzutów do płuc prowadzono u 12 dzieci. Remisję całkowitą uzyskano u 9. U pozostałych uzyskano remisję częściową i brak postępu choroby leczenie jest u nich kontynuowane. Przedstawione w pracy wczesne wyniki leczenia ZRT u dzieci dowodzą wysokiej skuteczności terapii 131I zastosowanej po operacji radykalnej tarczycy, zarówno jako leczenie uzupełniające, jak i radykalne.