Analiza zahteva za korišćenje otpadne drvne i biljne biomase u Srbiji u energetske svrhe - Srećko Ćurčić; Milan Vesković; Momčilo Vujičić (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Korišćenje otpadne drvne i poljoprivredne biomase kao obnovljivih izvora energije, poslednjih godina predstavlja praktičan i pouzdan način za dobijanje energije u većini zemalja EU. Brojna naučna i praktična istraživanja usmerena su upravo na mogućnosti upotrebe različitih izvora otpadne drvne i biljne biomasa kako za energetske svrhe, tako i za druge moguće potrebe. Dobro isplaniran lanac snabdevanja otpadnom drvnom i biljnim biomasom u Srbiji, sa odgovarajućoim pripremnim tehnologijama može značajno da utiče racionalno korišćenje raspoloživih resursa. U ovom radu data je analiza zahteva za korišćenje rasoploživih resursa otpadne drvne i poljiprivredne biomase u Srbiji za odgovarajuće svrhe.