Karola Irzykowskiego poglądy na komedię filmową. Poniżenie i triumf materii w Królestwie Ruchu - Wojciech Świdziński (Kwartalnik Filmowy)
W poglądach Karola Irzykowskiego na kino, które krytyk rozwinął na początku lat 20. XX wieku, niemej burlesce przypadło miejsce szczególne. W filmach Maxa Lindera, Charliego Chaplina, Harolda Lloyda i innych znakomitych komików widział szansę na realizację ideału sztuki filmowej. Cenił ich dynamikę oraz pomysłowość. Burleskowe komedie zdawały się także najlepiej obrazować obcowanie człowieka z materią, co zdaniem Irzykowskiego stanowiło definicję kina. Z dzisiejszej perspektywy szczególnie interesujące okazują się przemyślenia krytyka na temat ludzkiego ciała jako przedmiotu przedstawienia. W wielu komediach stawało się ono obcym tworzywem, poddanym prawom rządzącym materią nieożywioną.