Opiekuńcza i wspierająco – edukacyjna rola pielęgniarki wobec pacjenta pediatrycznego w przebiegu zakażenia układu moczowego - studium indywidualnego przypadku - Julita Lazarowska (Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu)
Wstęp. Zakażenia układu moczowego są jedną z najczęstszych przyczyn pobytu dzieci w placówkach szpitalnych. Obecność bakterii w układzie moczowym często daje specyficzne objawy, jednak przebieg zakażenia za każdym razem może wyglądać inaczej, zwłaszcza że infekcja ta wykazuje dużą skłonność do nawrotów. Zgodnie z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Nefrologii Dziecięcej należy podejrzewać zakażenie układu moczowego u każdego dziecka gorączkującego (od 24 do 48h) bez uchwytnej przyczyny, której mogą, ale nie muszą towarzyszyć inne objawy.