Dianchonair Fhéideartha an Inspreagtha in Oideachas Múinteoirí an Tumoideachais [Potential Powerful Pathways of Motivation in Immersion Teacher Education] - Caoileann Ní Dhonnchadha; Karen Ní Chlochasaigh; T.J. Ó Ceallaigh (Teanga: The Journal of the Irish Association for Applied Linguistics)
Aithnítear riachtanas an inspreagtha má tá foghlaimeoirí chun inniúlacht teanga mar aon le spriocanna teagaisc agus foghlama na teanga a bhaint amach go fadtréimhseach. Díríonn an páipéar seo ar an Sruth Inspreagtha Dírithe (SID) nó Directed Motivational Current (DMC) mar a thugtar air i mBéarla. Is coincheap é seo atá sách nua i ngort taighde an inspreagtha i sealbhú an dara teanga agus atá úrnua i gcás na Gaeilge agus an tumoideachais in Éirinn. Cé gur gort neamhfhorbartha taighde é seo go fóill, is inspreagadh ardchumhachtach ar leith é an SID agus tugann fianaise eimpíreach ó roinnt staidéir le fios go mbaineann an SID le cláir oideachais do mhúinteoirí san oideachas lán-Ghaeilge. Tugann an páipéar seo spléachadh ar éabhlóid an SID sa litríocht i gcomhthéacs foghlaim teangacha, déantar saintréithe an SID a iniúchadh agus bearnaí taighde a aithint. Ag baint úsáid as modhanna measctha, léiríonn torthaí an staidéir seo go bhfuil lorg SID na Gaeilge le sonrú in eispéireas na n-ábhar oidí bunchéime agus na n-oidí reatha iarchéime atá ag tabhairt faoi chlár oideachas tosaigh múinteoirí agus faoi chlár um fhorbairt ghairmiúil leanúnach múinteoirí trí mheán na Gaeilge mar chuid de chur i bhfeidhm an Pholasaí don Oideachas Gaeltachta 2017–2022. Maítear sa staidéar seo go bhfuil géarghá le huirlis chumhachtach inspreagtha bunaithe ar na torthaí seo chun bá inbhuanaithe don Ghaeilge a chothú i measc múinteoirí na tíre agus, mar thoradh, ina gcuid daltaí. Áitíonn na húdair go bhfuil féidearthachtaí láidre ag baint le coincheap an SID chun an sprioc seo a bhaint amach. Sa pháipéar seo, tógtar an chéad chéim i dtreo forbairt fráma teoiriciúil atá in oiriúint do theagasc agus d’fhoghlaim na Gaeilge nó trí mheán na Gaeilge.