Yönetim Biliminin Öncülerinden Woodrow Wilson Ve Frederick Winslow Taylor’un Farklı Bir Açıdan Değerlendirilmesi-A Different Aspect Of Assessment Of Administration Sciences’ Pioneers Woodrow Wilson And Frederick Winslow Taylor - Uysal Kerman (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bir-bir buçuk asır öncesinin Amerika Birleşik Devletleri’ne bakıldığında hem iş yaşamında hem de devlet yaşamında birçok sorunu olan ve bu sorunlarla boğuşan bir ülke profili görülmektedir. Bu sorun yumağının çözülmesinde önemli katkıları olan iki kişiyi yaşamları, yaptıkları ve eserleri üzerinden inceleyerek, yönetim biliminin (public administration & management) bu süreçteki etkisini göz önüne sermek bu çalışmanın amacıdır. Çalışma, yönetim bilimi anlayışının başlangıç dönemindeki iki eseri, nitel bir içerik analizi yöntemiyle inceleyerek ve karşılaştırarak bu amaca ulaşmayı hedeflemiştir. Yönetim bilimi alanında ünlenmiş kişilerin orijinal eserlerinin incelenmesi buna katkı sağlayacaktır. Kamu yönetimi disiplinin başlangıcı olarak gösterilen Woodrow Wilson’un 1887 tarihli İdarenin İncelenmesi makalesi ile 1911 tarihli Frederick Winslow Taylor’un Bilimsel Yönetimin İlkeleri isimli çalışması bunun için seçilmiş iki önemli araç olarak görülmüştür. Eserlerini inceleyerek yirmi üç ortak yön tespit edilen yazarlar, yapmış oldukları çalışmalarla ABD’nin birçok probleminin çözülmesinde katkı sağlamalarının yanında evrensel geçerliliği olan ilkeler geliştirmişlerdir