Igazolhatóak-e az erkölcsi tartalmú értékítéleteink? - Viktor Geng (Elpis)
Dolgozatomban a következő két tézis mellett szeretnék érvelni. (1) Az értékítéletek tényítéletekből történő levezetésének problémája nem elsősorban logikai probléma: valójában az értékítéletek igazolhatóságának, bizonyíthatóságának a lehetőségére fókuszál. (2) Kizárólag nem erkölcsi tartalmú, úgynevezett tényítéletekből kiindulva nem tudunk érvényes módon erkölcsi tartalmú értékítéletekre következtetni. Ez egyben azt is jelenti, hogy az utóbbiak nem igazolhatóak, nem bizonyíthatóak. Ezt egy olyan gondolatkísérlettel szeretném bemutatni, amelynek két lehetséges konklúzióját adnám meg: az egyik pusztán csak az erkölcsi ítéletek bizonyíthatóságát kérdőjelezi meg, azonban a konklúzió erősebb változata szerint, a bizonyítási eljárások önfelszámolók abban a tekintetben, hogy továbbgondolásuk az erkölcsi értékítéleteink univerzális igazságának megkérdőjelezéséhez vezethetnek.