Відрядження до антиутопії - Тетяна Потніцева (Pitannâ Lìteraturoznavstva)
У фокусі дослідження – сучасні бестселери жанру нонфікшн, які при всій різноманітності своїх тем пов’язані з ім’ям англійського письменника Джорджа Орвелла та його славетним романом «1984». Зроблена спроба прояснити, чому так сталося. Одна з причин – 75-та річниця з виходу роману, а інша – надзвичайна актуальність відомої антиутопії, яка виявилася доречною й затребуваною в наші складні часи, перш за все, у зв’язку з подіями військової агресії росії. Війна в Україні зруйнувала залишок ілюзії про радянське, соціалістичне братерство народів, розкривши зі всією очевидністю сутність тоталітарного режиму російської імперії. Порівняльний аналіз 3-х книг, що залучені до аналізу (Д. Лінскі. «Міністерство Правди. Біографія роману Джорджа Орвелла “1984”», 2020; Т. Рікс. «Черчилль і Орвелл. Битва за свободу», 2022; Л. Ріс. «Гітлер і Сталін. Тирани і Друга світова війна», 2020), дозволив виявити загальну спрямованість думок авторів, яка підказана саме Орвеллом, – потребу розібратися і розкрити сутність тоталітаризму, можливості майбутнього без Старшого Брата. Але чи є ця можливість для такого майбутнього? Автори часто приходять до сумного висновку, який підтверджує здійснення багатьох передбачень Орвелла стосовно подальшого розвитку історії та суспільства.