KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİNİN İŞ TATMİNİNE ETKİSİ: SANAYİ İŞLETMELERİ ARAŞTIRMASI - Ali Şükrü Çetinkaya; Nurgül Ortaöner (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Artan rekabet koşulları işletmelerin etkin bir kalite yönetim sistemine sahip olmalarını gerekli kılmaktadır. Kaliteyönetim sistemlerininbaşarılı bir şekilde uygulanması isebu sistemlere yönelik yüksek motivasyona sahip çalışanlar ilemümkün olabilmektedir. Çalışanların iş tatmini düzeylerine kalite yönetim sistemlerinin etki düzeyinin araştırılmasınınyazında göz ardı edildiği gözlenmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada kalite yönetim sistemlerinin çalışanların iş tatminineetkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ampirik bir araştırma niteliğinde olan bu çalışmada ileri sürülen hipotez Konya veKaraman illerinde yerleşik sanayi işletmelerinden 393 geçerli anket verilerine dayalı olarak test edilmiştir. Araştırmanındikkat çeken bulgusuna göre ISO 9001 Kalite Yönetim Sisteminin çalışanlar arasında iş tatmini bakımından diğer sistemlerekıyasla fark yaratmadığı belirlenmiştir. Bu sonuca göre ISO 9001 Kalite Yönetim Sisteminin işletmelerde çalışanlartarafından artık bir rutin olarak algılandığı ve kendisinden beklenen etkiyi yaratmakta yetersiz kaldığı değerlendirmesiyapılmıştır