EVALUAREA EFICACITĂȚII FITOPREPARATELOR ÎN PREVENIREA GLICOZURIEI, CETONURIEI ȘI PROTEINURIEI ÎN MODELE EXPERIMENTALE DE DIABET - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Diabetul zaharat este o boală cronică ce necesită monitorizare atentă pentru prevenirea complicațiilor precum cetonuria, proteinuria și glicozuria, fiecare reflectând un control necorespunzător al bolii. Cetonuria apare când organismul descompune grăsimi în locul glucozei pentru energie, fiind mai frecventă în diabetul de tip 1. Proteinuria indică deteriorarea rinichilor cauzată de nivelurile ridicate de glucoză din sânge. Glicozuria reflectă incapacitatea rinichilor de a reabsorbi complet glucoza, apărând atunci când nivelul glicemiei este prea mare. Fitopreparatele pot oferi suport complementar tratamentului convențional. Plante precum dudul, ginsengul, scorțișoara, socul și urzica au proprietăți benefice în reducerea acestor simptome și în protejarea rinichilor. Cercetările experimentale realizate pe șobolani au arătat efectele pozitive ale unui fitopreparat compus din urzică, soc și dovleac asupra simptomelor diabetului indus de alloxan. Rezultatele au indicat o reducere semnificativă a glicozuriei, cetonuriei și proteinuriei la animalele tratate. Astfel, utilizarea fitopreparatelor poate îmbunătăți controlul diabetului, dar trebuie să fie însoțită de monitorizare medicală și un stil de viață sănătos. Cuvinte-cheie: glicozurie, cetonurie, proteinurie, diabet zaharat, fitopreparat, alloxan, plante medicinale.