DİL VE SİSTEM AÇISINDAN AİDİYET VE KÜLTÜR - Şafak Ural (Felsefe Dünyası)
Geleneksel olarak “kültür” kavramı birtakım özellikleri öne çıkarılarak tanımlanmak istenilir; fakat bu yazıda bir tanım üzerinden hareket etmek yerine, karşıt iki özelliği aracılığıyla kültür olgusu anlaşılmaya çalışılacaktır. Nitekim “kültür” kavramı paradoksal bir şekilde hem bir değişim ve gelişimi ifade etmekte hem de korumacı bir özellik taşıyacak şekilde kullanılmaktadır. Bu iki karşıt özelliğin birlikte kullanılma sebebi, “sistem” ve “kültür” kavramları arasında kurulacak ilişki aracılığıyla açıklanmaya çalışılacaktır. Kültür olgusunun anlaşılmasında kullanılıcak diğer kavram çifti ise “dil” ve “aidiyet”tir. Kültür olgusunun aidiyet ile ilişkisi, bu olgunun bazı temel özelliklerinin ortaya konulması dışında, medeniyet ile olan ilişkisinin de çok yönlü olarak irdelenmesine fırsat verecektir. Diğer önemli olan nokta, “dil” ve “aidiyet” kavramlarının, kültür olgusunu nesnel bir şekilde yorumlayabilmemize olanak vermesidir. Amaç, kültür olgusunu her yönüyle açıklamaya yönelik bir tanım vermek yerine, onu belli bir açıdan incelemek ve özellikle de günlük yaşam içindeki yerini ve önemini ortaya koymaktır.