İlkokul Öğrencilerinin Çizgi Film İzleme Pratikleri ve Çizgi Film Karakterlerine İlişkin Algıları - Sacide Şahin; Vahit İlhan (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Televizyon ve çocuk ilişkisi büyük oranda çizgi filmler üzerinden kurulmaktadır. Çizgi filmler, okul öncesi dönemden ergenliğe kadarki süreçte çocuk izleyicinin öncelikli tercihi konumundadır. Tematik çocuk kanallarının ortaya çıkmasıyla birlikte 24 dört saat ulaşılabilir hale gelen çizgi filmler, yüzlerce farklı dünyanın kapısını aralamaktadır. Küresel veya yerel kodlar çerçevesinde tasarlanan öyküler, mesajlarını öncelikle çizgi film karakterleri üzerinden aktarmaktadır. Bu noktadan hareketle Kayseri’de 2016 yılında gerçekleştirilen araştırma, ilkokul dönemindeki öğrencilerin çizgi film ve televizyon izleme alışkanlıkları ile çizgi film karakterlerine ilişkin algılarının tespit edilmesine yöneliktir. 3 farklı sosyoekonomik düzeyi örnekleyen 3 ayrı ilkokulda, farklı yaş grubundan toplam 420 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ilkokul öğrencileri tarafından en çok izlenen çizgi film kanalı ‘TRT Çocuk’, en çok izlenen çizgi film ‘Rafadan Tayfa’ ve 96 farklı çizgi film karakterinin arasında en çok sevilen Keloğlan karakteridir. Çizgi filmlerde ön plana ulusal yapımların çıktığı ama genele uluslararası yapımların hakim olduğu belirlenmiştir. Genellikle çocukların benimsediği çizgi film karakterlerinin davranışlarını iyi-güzel gibi sıfatlarla tanımladığı ancak bu benimseme sürecinin en önemli olgusunun olağandışı özellikler olduğu tespit edilmiştir. Sonuçta karakterlerin özel güçlerinin olması izlenme oranını artıran bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca çizgi film seçimi ve çizgi film karakterlerinin benimsenmesi bağlamında cinsiyet faktörünün önemli bir belirleyici olduğu ortaya konulmuştur.