GENETİK OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN TARIMSAL ÜRETİMDE KULLANIMI, YÖNETİMİ VE AVRUPA BİRLİĞİNE UYUMLAŞTIRILMASI* ** - Oğuz Özdemir (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
ABSTRACTDevelopments ar isen in the period that has passed since the usage of GMO’s in agricultural production make it compulsory, the effective management o f these products in bio-security system.We deal in this article first, with ecological and socio-economical effects of GMO’s in the light ofresults from experimental works and predictions, second with the harmonisation of turkish regulations airmed to manage the merotioned risks within bio- security management to EU.GİRİŞSon yıllarda genetik ve moleküler biyolojide meydana gelen gelişmeler, organizmaların genetik yapılarının mühendislik uygulamalarıyla işlenebilmesi ve biçimlenebilmesini olanaklı hale getirmektedir. Bu kapsamda, gen teknolojisinin olanaklarıyla gen değişiminin doğal süreçler içinde mümkün olmadığı canlı türleri arasında gen aktarımı yapılabilmekte ve organizmaların gen yapıları amaçlı şekilde değiştirilebilmektedir. Böylece, daha fazla miktarda ve kalitede ürün veren, marjinal koşullara ve zararlılara karşı dayanıklı, başta kültür bitkileri olmak üzere çeşitli gen mühendisliği ürünü organizmalar geliştirilebilmektedir.