ارائه مدل داده‌ بنیاد پایش بازتوانی ورزشکاران حرفه‌ای آسیب‌دیده - سمیه اسلمی; علیرضا زمانی نوکاآبادی; سعید رستمی (Journal of Paramedical Science and Rehabilitation)
هدف:بازتوانی ورزشی باز گرداندن ورزشکار پس از اقدامات پزشکی به سطحی از آمادگی است که قبل از آسیب و صدمه ورزشی داشته است. هدف از این مطالعه ارائه مدل پایش بازتوانی ورزشکاران حرفه ای آسیبدیده بود.روش بررسی:این مطالعه رویکرد کیفی داشت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه متخصصان و اعضا هیات علمی دانشگاه در حوزه بازتوانی ورزشکاران حرفه ای آسیب دیده استان اصفهان بودند. از روش نمونهگیری هدفمند و گلوله برفی برای انتخاب شرکت کنندگان در تحقیق استفاده شد. برای جمع آوری داده ها 18 مصاحبه در بازه زمانی 25 تا 45 دقیقه انجام شد. از روش داده بنیاد برای شناسایی مولفه ها و طراحی الگوی تحقیق با رویکرد تحلیل تطبیقی مداوم یا تجزیه و تحلیل همزمان داده ها استفاده شد. برای اعتبارسنجی از ضریب پایایی پی اسکات (Scott's pi)  استفاده شد که مقدار آن 0/83 به دست آمد که مورد قبول است. پایایی بازآزمون در این تحقیق برابر با 0/84 بود که قابلیت اعتماد کدگذاری‌ها مورد تایید است.یافته ها:بعد از سه مرحله کدگذاری، 50 کد باز شناسایی شدند که در 13 کد محوری و سه کد انتخابی ساختاری (عوامل سازمانی باشگاه، هواداران، مدیریت، هم تیمی ها و مربی)، فردی (روانی، اخلاقی، شخصیتی و تخصصی) و محیطی (رسانه ها، امکانات ورزشی-درمانی، بیمه ها و خانواده) تقسیم شدند. نتیجه گیری:بازتوانی ورزشکاران حرفه ای آسیب دیده شامل سه بعد ساختاری، فردی و محیطی است. بعد ساختاری شامل عوامل سازمانی باشگاه، هواداران، مدیریت، هم تیمی ها و مربی است و پیگیری سلامتی و تندرستی بازیکن آسیب دیده، حمایت های مادی و معنوی از ورزشکار آسیب دیده، انتظارات هواداران باشگاهی و شخصی از ورزشکار آسیب دیده، رابطه با هواداران و دانش تئوریک و عملی مربی در کار با ورزشکار آسیب دیده مهم هستند. عوامل فردی شامل مولفه های روانی، اخلاقی، شخصیتی و تخصصی است و در این بعد انگیزه داشتن در طول درمان، وجود ثبات هیجانی در طول درمان، اخلاق مداری، روابط اجتماعی، متعهدبودن، توجه به ارزش ها، داشتن صبر و حوصله در طول درمان، داشتن سواد ورزشی و تمرین و اصلاح تکنیک در زمان مصدومیت مهم هستند. عوامل محیطی شامل امکانات ورزشی-درمانی، بیمه ها، رسانه ها و خانواده است و نقش بدنساز، مربی، روانشناس، متخصان توانبخشی، متخصصان پزشکی و کادر درمان، کیفیت مکان تمرین، شخصی (داشتن بیمه عمر-مسئولیت)، باشگاهی (درمان)، میزان حمایت خانواده و میزان انتظارات خانواده از مهمترین موارد هستند. پیشنهاد می شود متخصصانی که با ورزشکاران حرفه ای آسیب دیده کار میکنند و همچنین مربیان آن ها از نتایج این مطالعه استفاده کنند.