ÇOCUKLARIN RESİMLERİNDEKİ AİLEYİ TANILAMA DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - S. Sunay Yıldırım Doğru; A. İhsan Turcan; Emel Arslan; Süleyman Doğru (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Çocuklar resim yoluyla bize duygularınıyansıtabilirler ve olaylar hakkındaki his ve düşüncelerini ifade edebilirler. Çocuğun yaptığıresimler onun iç dünyasının aynasıolarak kabul edilmektedir. Bu düşüncelerden yola çıkarak çocuk resmi konusunda pek çok araştırma yapılmıştır. Bu çalışmada; çocuk resminde aile kavramıdeğerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmaya Türkiye’den Konya İli Meram ve Selçuklu İlçelerinden ilköğretim okullarına devam eden 8-14 yaşarası66 öğrenci ve Almanya’nın Berlin Şehrinde 8-14 yaşarası58 öğrenci olmak üzere toplam 124 öğrenci alınmıştır. Öğrencilere zihinsel boyutu değerlendirmek amacıile Goodenough Harris Adam Çizme Testi uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerden aile kavramınıdeğerlendirmek amacıile birer aile resmi çizmeleri istenmiştir. Çalışmanın sonucunda her iki ülkede yaşayan çocukların cinsiyetine göre resim çizme ve aileyi tanıma durumlarıarasında kızların erkeklerden daha başarılıolduklarıve yaşilerledikçe aileyi tanıma düzeyinin yükseldiği gözlenmiştir. Ayrıca kardeşsayısına göre aileyi tanıma puanlarıfarklılaşmaktadır, okul başarısıyüksek olan öğrencilerin goodenhough harris testinden aldılarıpuan daha yüksek bulunmuştur.