Mohamed Salah Üzerinden Popüler Kültür ve Futbol İlişkisini Yeniden Düşünmek - Başak Solmaz; Fatih Baritci (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Futbol, milyonlarca kişi tarafından oynanılan, seyredilen ve takip edilen popüler bir spor dalıdır. Hatta birçok ülkede spor dalı sayılmayıp, tek başına farklı bir gerçeklik olarak kabul görmektedir. Futbol geniş kitleler için boş zamanlarını değerlendirdikleri bir etkinlik türüdür. Ayrıca futbol popüler kültürün sürekli yenilenen ve değişen yapısı içinde yeni popüler ürünler ortaya çıkaran özelliğiyle popüler kültürün üreticisi olarak kabul da edilebilir. Bu kimi zaman bir takım kimi zaman da bir futbolcu olmaktadır. Futbolcular ve teknik direktörler başta olmak üzere futbol dünyasında yer alanlar otobiyografilerini yazarak popüler kültür içerikleri oluşturmaya devam etmektedirler. Mohamed Salah, sergilemiş olduğu etkileyici performansı sayesinde dünyanın en popüler futbolcularından biri olarak gösterilmeye başlamış ve önemli bir ikon haline gelmiştir. Salah’ı diğer popüler futbolculardan ayıran en temel özelliği ise Müslüman olması ve İngiltere gibi Hristiyan değerlerin yaygın olduğu bir ülkede adeta bir kahraman olarak kabul görmesidir. Bugün birçok genç için rol model haline gelen Mohamed Salah, hem saha içi performansı hem de saha dışı yaşantısıyla önemli bir ikon olmuştur. Çalışma kapsamında Mohamed Salah vaka örnek olarak seçilmiş ve bazı kriterler bağlamında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Mohamed Salah, biyografisi ve sportif başarıları, dini bir figür ve popüler kültür ikonu olmak üzere üç kategoride değerlendirilmiştir. Çalışmada çoklu veri kaynaklarından yararlanılmıştır. Popüler kültür ve futbol ilişkisinin anlaşılabilmesi için literatürden; Mohamed Salah’ın belirlenen kriterlerde değerlendirilebilmesi için ise özellikle dünya medyasında onun hakkında yapılan haberlerin incelenmesinden yararlanılmıştır. Çalışmada vaka analizinden yararlanılmıştır. Vaka analizleri bir konunun belirli özellikleriyle derinlikli bir şekilde incelenmesine olanak tanımaktadır. Bu çalışmada popüler kültür ve futbol ilişkisi ele alınmış ve çoklu veri kaynaklarından yararlanarak Mohamed Salah bir popüler kültür ikonu olarak betimsel bir analizle değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler ışığında popüler kültürün bazı durumlarda birleştirici ve bütünleştirici bir etkiye sahip olabileceği neticesine ulaşılmıştır. Bu açıdan bakıldığında popüler kültürün insanlar açısından ortak bir anlayışı yaydığı, kültürel bir ortaklığı sağladığı ve bütünleştirici bir rolü olduğu söylenebilir.